Wednesday, 30 December 2015

Mi Rebus Terengganu Awesome!!

Siapa suka makan mi rebus???Mi rebus ni ade macam2 cara buat, macam2 rasa, macam2 bentuk dan macam2 lagilah..
Tapi, ibu punyer mi rebus, mi rebus Terengganu..Ibu pun asal dari sana..Memang minat sesangat makan mi rebus ni....sedap...Anak2 pun suka makan..Kalo masak sebungkus mi kuning tu, mesti takkan cukup punyer..kuah dia manis2 ikan..Yelah, kita buat ikan gentel tu sendiri. Resipi ni amat mudah & senang...
Mari kiter pakat2 buat mi rebus..


Bahan-Bahan :

2 Bungkus Mi Kuning
Minyak (untuk menumis)
Garam (secukup rasa)
1 Batang Lobak Merah
4 Pokok Sawi
2 Biji Tomato
Sedikit Bunga Kobis
Sedikit Kobis Bulat
1 Paket Jagung Muda
Air (sukat ikut kuah yang kita nak)
10 Biji Fish Ball/Fish Kek
3 Ekor Ikan Selayang (untuk dibuat ikan gentel)
250gm Ayam + Tulang
2 Biji Telur

Bahan Dikisar / Ditumbuk:

1 1/2 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Putih
2cm Halia

Cara-Cara Membuatnya :

1.      Panaskan minyak. Tumiskan semua bahan yang dikisar. Kacau hingga kekuningan
2.      Selepas itu, masukkan ayam dan kacau sebati dengan tumisan
3.      Kemudian, masukkan air dan masak hingga menggelegak. 
Sedudah itu, masukkan ikan yang telah digentel, fish ball/fish kek.
4.      Reneh sekejap, kemudian masukkan lobak, bunga kobis, 
kobis bulat, jagung muda & sawi.
5.      Kacau sebati, masukkan garam secukup rasa
6.      Pecahkan telur dan masukkan tomato sebelum api ditutup.
7.      Masukkan cili padi jika suka rasa pedas


**Ibu memang tak campur cili padi terus....bukan ape, memang peminat cili..tapi, untuk hidangan keluarga, kenelah picit cili dalam mangkuk sendiri...
Janji kite enjoy!!!!



No comments:

Post a Comment