Di pagi Sabtu nie,
ape pulak menu yang ibu nak masak yer??? Biasanyer hari Sabtu ibu bekerja.
Tapi, hari ni Bos bagi cuti free....Semalam Hari Krismas. Hari Sabtu separuh
hari bekerja. Tak kira hari cuti atau hari kerja, ibu tetap masak untuk
keluarga tersayang...Air tangan ibu penting untuk menambat kasih sayang
keluarga...
Kita masak Bihun
Goreng Pedaslah!!! Dah lama tak masak. Anak dara ibu dah boleh makan pedas
sikit-sikit...Untuk anak teruna pulak ibu masak mi goreng kicap yang tak
pedas...Semua orang pandai masak bihun nie, tapi lain orang, lain cara &
lain rasanyer...
Come on kite usha2
resipi.
Bahan-Bahan
:
1/2 Bungkus Bihun
Garam (Secukup rasa)
Minyak (Untuk
menumis)
200gm Ayam (isi +
tulang yer..)
10 Biji Fish Ball
Sedikit Taugeh
Bahan
Dikisar :
1 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Putih
8-10 Helai Cili
Kering (Ikut kepedasan)
Cara-Cara
Membuatnya :
1.
Panaskan minyak, gorengkan ayam &
fish ball separuh masak. Kemudian toskan.
2. Tumiskan
bahan yang telah siap dikisar sehingga pecah minyak.
3. Masukkan
air dan biarkan tumisan tadi mendidih.
Selepas itu, masukkan garam dan kacau
sebati. Masukkan pula ayam & fish ball
yang separuh goreng tadi. Kacau
sebati bersama.
4. Kemudian,
masukkan bihun dan gaul semula.
5. Sebelum
diangkat,masukkan taugeh sekejap dan tutup api.
6.
Sedia untuk dihidang panas-panas.
- Silakan Mencuba Resipi Yang Mudah ini -
No comments:
Post a Comment