Saturday, 26 December 2015

Best Betul....Bihoon Pedas

Di pagi Sabtu nie, ape pulak menu yang ibu nak masak yer??? Biasanyer hari Sabtu ibu bekerja. Tapi, hari ni Bos bagi cuti free....Semalam Hari Krismas. Hari Sabtu separuh hari bekerja. Tak kira hari cuti atau hari kerja, ibu tetap masak untuk keluarga tersayang...Air tangan ibu penting untuk menambat kasih sayang keluarga...
Kita masak Bihun Goreng Pedaslah!!! Dah lama tak masak. Anak dara ibu dah boleh makan pedas sikit-sikit...Untuk anak teruna pulak ibu masak mi goreng kicap yang tak pedas...Semua orang pandai masak bihun nie, tapi lain orang, lain cara & lain rasanyer...
Come on kite usha2 resipi. 


Bahan-Bahan :

1/2 Bungkus Bihun
Garam (Secukup rasa)
Minyak (Untuk menumis)
200gm Ayam (isi + tulang yer..)
10 Biji Fish Ball
Sedikit Taugeh

Bahan Dikisar :

1 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Putih
8-10 Helai Cili Kering (Ikut kepedasan)

Cara-Cara Membuatnya :

1.      Panaskan minyak, gorengkan ayam & fish ball separuh masak. Kemudian toskan.
2.      Tumiskan bahan yang telah siap dikisar sehingga pecah minyak.
3.      Masukkan air dan biarkan tumisan tadi mendidih. 
Selepas itu, masukkan garam dan kacau sebati. Masukkan pula ayam & fish ball 
yang separuh goreng tadi. Kacau sebati bersama.
4.      Kemudian, masukkan bihun dan gaul semula.
5.      Sebelum diangkat,masukkan taugeh sekejap dan tutup api.
6.      Sedia untuk dihidang panas-panas.

- Silakan Mencuba Resipi Yang Mudah ini -

No comments:

Post a Comment