Saturday, 26 December 2015

Nyum..Nyum..Singgang Pedas Ikan Kerisi Kerteh

Lauk untuk makan tengahari ini rasanya macam nak masak lauk feveret jer..
Ibu memang suka lauk ni dari kecik lagi kot...Kalau dulu2 sebelum kahwin, mok selalu masakkan lauk ni..Terima kasih banyak2 mok...Love you so much...
Sekarang masak untuk keluarga sendiri pula. Macam seram sejuk ajer nak bagitahu menu ape lah agaknyer...hi..hi..hi..Mesti terkejut bila uols tengok nanti, kan??Ape nak dikata, memang ibu peminat tegar lauk ni....Senang sangat lauk ni.
Oklah, memandangkan dalam fridge ada ikan kerisi, ada daun kesom...
Guess ????
Jomlah kita masak pulak!!!!


Bahan-Bahan :

5 Ekor Ikan Kerisi
Garam (Secukup rasa)
1 Ikat Daun Kesom
2 Keping Asam Keping
Air (Sukat ikut kuah yang kita nak)

Bahan Dikisar :

1 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Putih
8-10 Helai Cili Kering (Ikut kepedasan)
3cm Kunyit
3cm Lengkuas
  
Cara-Cara Membuatnya :

1.      Masukkan ikan, bahan kisar, daun kesom, asam keping dan air ke dalam periuk.
2.      Kemudian, rebuskan bahan-bahan tadi sehingga menggelegak.
3.      Masukkan garam secukup rasa.
4.      Tutup api dan sudah siap untuk dihidang.

- Senang Je Kan???

No comments:

Post a Comment