Lauk untuk makan tengahari
ini rasanya macam nak masak lauk feveret jer..
Ibu memang suka lauk
ni dari kecik lagi kot...Kalau dulu2 sebelum kahwin, mok selalu masakkan lauk
ni..Terima kasih banyak2 mok...Love you so much...
Sekarang masak untuk
keluarga sendiri pula. Macam seram sejuk ajer nak bagitahu menu ape lah
agaknyer...hi..hi..hi..Mesti terkejut bila uols tengok nanti, kan??Ape nak
dikata, memang ibu peminat tegar lauk ni....Senang sangat lauk ni.
Oklah, memandangkan
dalam fridge ada ikan kerisi, ada daun kesom...
Guess ????
Jomlah kita masak
pulak!!!!
Bahan-Bahan
:
5 Ekor Ikan Kerisi
Garam (Secukup rasa)
1 Ikat Daun Kesom
2 Keping Asam Keping
Air (Sukat ikut kuah
yang kita nak)
Bahan
Dikisar :
1 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Putih
8-10 Helai Cili
Kering (Ikut kepedasan)
3cm Kunyit
3cm Lengkuas
Cara-Cara
Membuatnya :
1.
Masukkan ikan, bahan kisar, daun kesom,
asam keping dan air ke dalam periuk.
2. Kemudian,
rebuskan bahan-bahan tadi sehingga menggelegak.
3. Masukkan
garam secukup rasa.
4.
Tutup api dan sudah siap untuk dihidang.
- Senang Je Kan???
No comments:
Post a Comment