Friday, 25 December 2015

Best Sangat Kari Daging Bondaku!!!!

Bila dah masuk tengahari, ibu mesti pening nak masak apa yer untuk lunch keluarga tersayang.......
Ada daging dalam fridge...pikir punyer pikir, akhirnya malas nak pikir...Ape lagi, tanya suami tercintalah...
Katanya nak makan kari daging macam mak masak!!! Amik telepon segera dan telepon mak mertuaku mintak resipi...hu..hu..
Akhirnya, tada....tada...
Resipinyer kat bawah yer....Sodap!!!

Bahan-Bahan :

1/2 Kilo Daging & Tulang Lembu
Garam (Secukup rasa)
Minyak (Untuk menumis)
2 Batang Serai
1 Kotak Santan (Guna santan kotak jer...)
 1 Paket Rempah Kari Daging
2 Biji Ubi Kentang
2 Helai Daun Kari  
1 Sudu Besar Asam Jawa

Bahan Dikisar :

1 1/2 Biji Bawang Besar
4 Biji Bawang Putih
2cm Halia
2cm Kunyit
10 Helai Cili Kering

Cara-Cara Membuatnya :

1.      Panaskan minyak. Masukkan daun kari diikuti dengan bahan yang telah dikisar tadi dan serai yang telah diketuk ehingga bewarna kekuningan.
2.      Setelah pecah minyak, masukkan rempah kari dan kacau rata. Selepas itu,masukkan daging dan renehkan sehingga daging dan tulang tadi empuk. Tambahkan air untuk mereneh daging.
3.      Setelah daging tadi lembut, masukkan santan, ubi kentang, garam dan asam jawa.Kacau sebati sehingga masak.
4.      Setelah cukup rasa, angkat dan hidangkan bersama dengan nasi...wah..sedapnyer... 

- Try Jangan Tak Try -

No comments:

Post a Comment