Bila dah masuk tengahari,
ibu mesti pening nak masak apa yer untuk lunch keluarga tersayang.......
Ada daging dalam fridge...pikir
punyer pikir, akhirnya malas nak pikir...Ape lagi, tanya suami tercintalah...
Katanya nak makan
kari daging macam mak masak!!! Amik telepon segera dan telepon mak mertuaku
mintak resipi...hu..hu..
Akhirnya,
tada....tada...
Resipinyer kat bawah
yer....Sodap!!!
Bahan-Bahan
:
1/2 Kilo Daging &
Tulang Lembu
Garam (Secukup rasa)
Minyak (Untuk
menumis)
2 Batang Serai
1 Kotak Santan (Guna santan
kotak jer...)
1 Paket Rempah Kari Daging
2 Biji Ubi Kentang
2 Helai Daun Kari
1 Sudu Besar Asam
Jawa
Bahan
Dikisar :
1 1/2 Biji Bawang
Besar
4 Biji Bawang Putih
2cm Halia
2cm Kunyit
10 Helai Cili Kering
Cara-Cara
Membuatnya :
1.
Panaskan minyak. Masukkan daun kari
diikuti dengan bahan yang telah dikisar tadi dan serai yang telah diketuk ehingga
bewarna kekuningan.
2. Setelah
pecah minyak, masukkan rempah kari dan kacau rata. Selepas itu,masukkan daging
dan renehkan sehingga daging dan tulang tadi empuk. Tambahkan air untuk mereneh
daging.
3. Setelah
daging tadi lembut, masukkan santan, ubi kentang, garam dan asam jawa.Kacau sebati
sehingga masak.
4.
Setelah cukup rasa, angkat dan hidangkan
bersama dengan nasi...wah..sedapnyer...
- Try Jangan Tak Try -
No comments:
Post a Comment