Sunday, 3 January 2016

Siput Sedut Masak Lomak Cili Api

Adakah anda semua mengenali spesis ini? Rugi kalau tak kenal.Ramai peminatnya ni!!
Namanya adalah “SIPUT SEDUT”




Permintaan incik suami nak makan siput sedut harini...Ibu hanya tahu masak, tapi tak tahu makan..Anak dara sama selera dengan ayah. Apa yang ayah suka makan, dia pun suka. Dua beranak ni sama ajer. Tiap kali masak lauk ni, ibu pasti ada masak lauk asing pulak untuk ibu & anak teruna..hi..hi...
Harga siput sedut ni boleh tahan jugak. Kalau dulu-dulu, 1 kilo baru RM8 ajer. Sekarang sekilo RM15. Isinya sikit ajer. Berat kulit....Kalolah kulit boleh makan sekali..!!!!ish..ish..ibu ni dah mula nak mengarut.....
Bila tengok siput sedut ni, teringat masa first time nak masak. Punyalah tak tahu...lepas siap cuci aje siput ni, ibu terus je masak..Bila incik suami nak makan, tak boleh nak sedut..ha..ha..ha...tahu tak kenape???Ibu lupa nak ketuk bahagian ekor, jadi camana nak sedut. Itu cerita dulu-dulu...Sekarang tidak lagi.  
Macam-macam masakan boleh dimasak dengan siput sedut ni. Tapi, incik suami lebih suka masak lomak cili api...Yolah, asalnya Negeri Sembilan.
Jadi, jomlah kita start memasak sekarang....



Bahan-Bahan :

1 Kilo Siput Sedut
1 Biji Kelapa (Guna Santan Kotak ajer)
2 Batang Serai (Diketuk)
1 Biji Ubi Keledek (Dipotong)
Garam (secukup rasa)

Bahan Dikisar / Ditumbuk:

1 Genggam Cili Api
2cm Kunyit Hidup

Cara-Cara Membuatnya :

1.      Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk kedalam periuk
2.      Kemudian, masukkan santan, serai, ubi keledek dan siput sedut sekali.
3.      Kacau selalu untuk mengelakkan dari santan pecah minyak
4.      Masukkan garam secukup rasa dan pastikan juga 
keledek sudah empuk sebelum api ditutup.


~~Selamat Mencuba Semua~~



No comments:

Post a Comment