Adakah anda semua
mengenali spesis ini? Rugi kalau tak kenal.Ramai peminatnya ni!!
Namanya adalah “SIPUT SEDUT”
Permintaan incik
suami nak makan siput sedut harini...Ibu hanya tahu masak, tapi tak tahu makan..Anak
dara sama selera dengan ayah. Apa yang ayah suka makan, dia pun suka. Dua
beranak ni sama ajer. Tiap kali masak lauk ni, ibu pasti ada masak lauk asing
pulak untuk ibu & anak teruna..hi..hi...
Harga siput sedut ni
boleh tahan jugak. Kalau dulu-dulu, 1 kilo baru RM8 ajer. Sekarang sekilo RM15.
Isinya sikit ajer. Berat kulit....Kalolah kulit boleh makan sekali..!!!!ish..ish..ibu
ni dah mula nak mengarut.....
Bila tengok siput sedut
ni, teringat masa first time nak masak. Punyalah tak tahu...lepas siap cuci aje
siput ni, ibu terus je masak..Bila incik suami nak makan, tak boleh nak
sedut..ha..ha..ha...tahu tak kenape???Ibu lupa nak ketuk bahagian ekor, jadi
camana nak sedut. Itu cerita dulu-dulu...Sekarang tidak lagi.
Macam-macam masakan
boleh dimasak dengan siput sedut ni. Tapi, incik suami lebih suka masak lomak
cili api...Yolah, asalnya Negeri Sembilan.
Jadi, jomlah kita start
memasak sekarang....
Bahan-Bahan
:
1 Kilo Siput Sedut
1 Biji Kelapa (Guna Santan
Kotak ajer)
2 Batang Serai
(Diketuk)
1 Biji Ubi Keledek
(Dipotong)
Garam (secukup rasa)
Bahan
Dikisar / Ditumbuk:
1 Genggam Cili Api
2cm Kunyit Hidup
Cara-Cara
Membuatnya :
1.
Masukkan bahan-bahan yang telah ditumbuk
kedalam periuk
2. Kemudian,
masukkan santan, serai, ubi keledek dan siput sedut sekali.
3. Kacau
selalu untuk mengelakkan dari santan pecah minyak
4.
Masukkan garam secukup rasa dan pastikan
juga
keledek sudah empuk sebelum api ditutup.
~~Selamat Mencuba Semua~~
No comments:
Post a Comment