Ikan Patin....Pasti
ramai penggemar ikan ni kan?? Mana taknya, ibu pun baru menjadi salah seorang
penggemar jugak ikan sungai ni..Sebelum ni hanya jadi tukang masaknya
ajer..Tapi, bila pekena sekali..wah!!boleh tahan jugak rasa ikan patin..So,
boleh jadi genglah... Ibu nak share ckitlah cara masak ikan patin nie..
Jom bersiar-siar
dengan resipi ni...
Bahan-Bahan
:
2 Ekor Ikan Patin
Garam (Secukup rasa)
2 Helai Daun Kunyit
2 Keping Asam Keping
Air (Sukat ikut kuah
yang kita nak)
4 Sudu Besar Tempoyak
(Ikut masam yang dikehendaki)
2 Batang Serai (Diketuk)
Bahan
Dikisar / Ditumbuk:
1 1/2 Biji Bawang
Besar
3 Biji Bawang Putih
8-10 Biji Cili padi (Ikut
kepedasan)
3cm Kunyit
Cara-Cara
Membuatnya :
1.
Masukkan ikan, bahan
kisar, daun kunyit, asam keping, serai dan air ke dalam periuk.
2.
Kemudian, rebuskan
bahan-bahan tadi sehingga menggelegak.
3.
Setelah menggelegak,
masukkan pula tempoyak dan garam secukup rasa.
4.
Tutup api dan sudah
siap untuk dihidang.
- Makan dengan nasik panas..sodap!!-
No comments:
Post a Comment