Monday, 28 December 2015

Ikan Patin Masak Tempoyak

Ikan Patin....Pasti ramai penggemar ikan ni kan?? Mana taknya, ibu pun baru menjadi salah seorang penggemar jugak ikan sungai ni..Sebelum ni hanya jadi tukang masaknya ajer..Tapi, bila pekena sekali..wah!!boleh tahan jugak rasa ikan patin..So, boleh jadi genglah... Ibu nak share ckitlah cara masak ikan patin nie..
Jom bersiar-siar dengan resipi ni...


Bahan-Bahan :

2 Ekor Ikan Patin
Garam (Secukup rasa)
2 Helai Daun Kunyit
2 Keping Asam Keping
Air (Sukat ikut kuah yang kita nak)
4 Sudu Besar Tempoyak (Ikut masam yang dikehendaki)
2 Batang Serai (Diketuk)

Bahan Dikisar / Ditumbuk:

1 1/2 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Putih
8-10 Biji Cili padi (Ikut kepedasan)
3cm Kunyit


Cara-Cara Membuatnya :

1.      Masukkan ikan, bahan kisar, daun kunyit, asam keping, serai dan air ke dalam periuk.
2.      Kemudian, rebuskan bahan-bahan tadi sehingga menggelegak.
3.      Setelah menggelegak, masukkan pula tempoyak dan garam secukup rasa.
4.      Tutup api dan sudah siap untuk dihidang.

- Makan dengan nasik panas..sodap!!-

No comments:

Post a Comment