Selamat malam semua.
Dah beberapa hari tak update Blog ni. Maklumlah, bz katakan..hi..hi..
Dari semalam anak
dara sorang nie request nak makan mi putih...’Bila ibu nak masak mi putih’??
Akhinya, pagi tadi
dapat tunaikan permintaan dia sediakan sarap mi putih...
Memang peveret 2
orang anak ibu nie..
Jom kita melawat ke
Resipi Bihoon KuanTown....
Bahan-Bahan
:
1/2 Bungkus Bihun
2cm Halia (Diketuk)
Garam (Secukup rasa)
Minyak (Untuk
menumis)
2 Sudu Besar Sos
Tiram
200gm Ayam (isi +
tulang yer..)
300gm Udang
10 Biji Fish Ball
2 Biji Telur (Dipukul
sedikit)
Sedikit Lobak
Sedikit Taugeh
Bahan
Dikisar :
1 Biji Bawang Besar
3 Biji Bawang Putih
Sedikit Lada Hitam
Cara-Cara
Membuatnya :
1.
Panaskan minyak, gorengkan udang separuh
masak kemudian toskan. Kemudian diikuti dengan ayam dan fish ball.
2. Tumiskan
bahan yang telah siap dikisar bersama dengan halia yang diketuk. Tumis sehingga
kekuningan dan masukkan sos tiram.
3. Masukkan
air dan biarkan tumisan tadi mendidih. Selepas itu, masukkan garam dan lobak.
kacau sebati dan sehingga lobak agak lembut. Masukkan bihun dan kacau rata.
4. Kemudian,
masukkan pula udang, ayam & fish ball yang separuh goreng tadi. Kacau biar
sebati bersama.
5. Pecahkan
telur dan kacau bersama bihun tadi. Sebelum diangkat,masukkan taugeh sekejap
dan tutup api.
6.
Sedia untuk dihidang makan sarap atau bila2 aje...
- Selamat Mencuba -
No comments:
Post a Comment