Ibu kongsikan Penyediaan Nasi Dagang Terengganu Menggunakan Produk AMEER Daripada blog www.periuknoxxa.blogspot.com
Bahan-Bahan :
Bahan Nasi :
Beras
Basmathi Pusa 1121 - ada dalam set
Halba
- ada dalam set
3
Ulas Bawang Merah – dimayang halus
2-4cm
Halia – dimayang halus
200ml
Santan Pekat – dicampur & kacau sebati
2
Sudu Teh Garam – dicampur & kacau sebati
4
Sudu Teh Gula – dicampur & kacau sebati
250ml
Air
Nasi :
1.
Bersihkan beras dan rendam
beras 3-4 jam, kemudian toskan
2.
Panaskan air dalam
kukusan sehingga mendidih dan masukkan
daun pisang yang telah dicarikkan ke
dalam bekas kukus, kemudian masukkan bekas kukus
dan kukus selama 30-40 minit
atau lebih
3.
Masukkan beras yang telah
dikukus tadi ke dalam besen dan masukkan 300ml air.
Kemudian gaul rata sehingga
air tadi sebati dengan beras nasi tadi / kering
4.
Tutup dan biarkan
selama 10-15 minit sebelum dikukus kali ke-2
5.
Masukkan beras nasi
tadi ke dalam bekas kukus seperti proses pertama
dan kukus selama 15-20 minit /
sehingga naik wap / hingga nasi lembut dan masak
6.
Masukkan nasi yang
telah masak ke dalam besen, masuk halba, bawang & halia mayang dan masukkan
santan pekat yang telah dicampur dengan garam dan gula tadi. Kemudian gaulkan
nasi dan santan sehingga rata/kering santan sebati dengan nasi dan naik
kilatnya
7.
Tutup nasi dagang
dengan daun pisang jika ada & sedia untuk dimakan
Acar
:
1.
1 batang timun
dipotong 3 bahagian dan hiris memanjang
2.
Hiris halus 2 ulas
bawang merah dan cili merah
3.
Campurkan semua bahan
ke dalam mangkuk, tambah sedikit garam, gula dan cuka
Bahan
Lauk Nasi Dagang Ikan Tongkol :
Rempah Nasi Dagang – ada dalam set
250ml Santan Pekat
750ml Air
6 Ulas Bawang Merah – Dikisar halus
2 Ulas Bawang Putih – Dikisar halus
2cm Halia – Dikisar halus
2cm Lengkuas – Dikisar halus
2cm Kunyit – Dikisar halus
2-3 Sudu Besar Cili
Boh
2-3 Sudu Besar Minyak
Masak
1 Batang Serai
1 Asam Keping
5-6 Sudu Besar Air
Rebusan Ikan Tongkol
Sedikit Belacan – secukup rasa
Garam – secukup rasa
Manisan / Gula Melaka
/ Gula – secukup rasa
Lauk
Nasi Dagang Ikan Tongkol :
1.
Campurkan 250ml
santan pekat & 650ml air serta 2-3 sudu minyak masak ke dalam periuk
2.
Panaskan santan
sehingga mendidih dan kacau sekali sekala supaya tidak berketul.
Biar naik
minyak
3.
Masukkan rempah, cili
boh, bahan kisar (bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas
& kunyit),
sedikit belacan ke dalam mangkuk. Gaul hingga sebati
4.
Masukkan campuran
rempah ke dalam santan yang telah naik minyak tadi
5.
Masukkan air rebusan
ikan, asam keping dan serai yang dititik.
Biarkan mendidih sehingga masak
6.
Masukkan ikan tongkol
yang telah direbus. Kemudian kecilkan api dan biarkan beberapa minit
7.
Sekiranya kuah agak
pekat boleh ditambah air panas mengikut kesesuaian
yang diperlukan dan supaya
ianya tidak terlalu pekat
Cara
Merebus Ikan Tongkol :
1.
2-3 ketul ikan
tongkol, 250ml air, 1 asam keping, sehiris lengkuas &
garam secukup rasa
kedalam periuk. Tutup periuk & rebus sehingga ikan masak
***Sebaiknya
ikan direbus dahulu sebelum penyediaan kuahnya
~~Cuba Dengan Segera~~
**Semestinya Sedap**
Hubungi :
Nazam : 013 - 912 0601
Suria : 013 - 9414159
No comments:
Post a Comment