Bahan-Bahannya :
Bahan
Nasi :
Beras
Basmathi Pusa 1121 - ada dalam set
Rempah
Tumis - ada dalam set
1
Helai Daun Pandan
4
Sudu Besar Minyak Masak
1
Sudu Besar Minyak Sapi
600ml
Air (Sukatan air:1 Cawan Beras = 1 Cawan Air)
1-2 Sudu Teh Garam
Pewarna Kuning
Bahan
B (Masakkan dulu Bahan B)
Ayam / Daging /
Kambing
Rempah Beriani – ada dalam set
Rempah Tumis – ada dalam set
1Helai Daun Pandan
1 Biji Cili Merah
1 Biji Buah Tomato
4-5 Sudu Besar Minyak
Masak
1 Sudu Besar Minyak
Sapi
4 Ulas Bawang Merah - dikisar halus
2 Ulas Bawang Putih - dikisar halus
3cm Halia - dikisar halus
1 Sudu Besar Tomato
Puri
1 Sudu Besar Yogurt
(Natural) / ½ Limau Nipis (air)
5-6 Sudu Besar Susu
Cair
Sedikit Garam
Cara
Masak Bahan B
1.
Panaskan minyak masak
dan minyak sapi, tumis rempah hidup
(kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang),
daun pandan, cili merah yang telah
dibelah dan buah tomkato dibelah empat
2.
Masukkan bahan kisar
(bawang merah, bawang putih, dan halia), ke dalam tumisan,
tumis sehingga
bawang kekuningan
3.
Masukkan rempah
beriani, tomato puri, yogurt / (boleh diganti dengan
½ limau nipis diperah) dan
masukkan ayam/daging/kambing.
Masukkan sedikit air, masukkan susu cair dan
sedikit garam secukup rasa. Renehkan sehingga ayam/daging/kambing masak / empuk
Nasi
:
1.
Bersihkan beras dan rendam
beras 20 minit atau lebih kemudian toskan.
2.
Panaskan minyak masak
dan minyak sapidan tumis rempah hidup
(kayu manis, pelaga, cengkih, bunga
lawang), daun pandan
3.
Masukkan air 600ml,
garam (secukup rasa dan bahan tumisan ke dalam rice cooker.
Biarkan mendidih
4.
Campurkan beras yang
telah ditoskan ke dalam rice cooker dan biarkan nasi masak
5.
Masukkan
ayam/daging/kambing dari Bahan B ke dalam nasi.
Biarkan nasi 100% masak
6.
Masukkan pewarna
kuning ke dalam nasi. Biarkan sehingga nasi 100% masak
7.
Masukkan pewarna
kuning ke dalam nasi, taburkan kismis, gajus, daun pudina dan bawang goreng,
Biarkan beberapa minit
Acar :
1.
2 Batang timun
2.
Hiris halus 1 biji
bawang besar dan cili merah
3.
Campurkan semua bahan
ke dalam mangkuk, tambah sedikit garam, gula dan cuka
**Enak di makan dengan Dalca & Ayam Goreng
Hubungi :
Nazam ; 013 - 912 0601
Suria : 013 - 9414159
Hubungi :
Nazam ; 013 - 912 0601
Suria : 013 - 9414159
No comments:
Post a Comment