Bahan-Bahan
:
Beras Basmathi Pusa
1121 - ada dalam set
Rempah
Mandy - ada dalam set
Rempah Tumis - ada dalam set
2 Biji Cili Hijau
2 Biji Bawang Besar - di mayang
10
Ulas Bawang Putih - di mayang
4-5 Sudu Besar Minyak
Zaiton/Jagung
1/2g Saffron /
Pewarna Kuning
Garam & Serbuk
Lada Hitam
750ml Air (Sukatan
air:1 Cawan Beras = 1 Cawan Air)
Garam
Perhatian
Rempah Mandy :
**1 Sudu Besar untuk
nasi mandy & selebihnya untuk ayam panggang & sedikit untuk sup
Nasi
:
1.
Rendam beras 20 minit
atau lebih kemudian toskan.
2.
Panaskan minyak
zaiton/jagung dan tumis rempah hidup (kayu manis, pelaga, cengkih,
daun bay dan
bunga lawang), 1 sudu teh rempah Mandy,
cili hijau dibelah 2, bawang besar
& bawang putih mayang sehingga bawang kekuningan
3.
Masukkan sukatan
750ml air ke dalam tumisan
4.
Masukkan ayam
sederhana besar yang dipotong 4 ke dalam air tadi selama 10-15 minit
5.
Keluarkan ayam &
toskan
6.
Masukkan air tadi ke
dalam rice cooker. Biarkan mendidih
7.
Campurkan beras yang
telah ditoskan ke dalam rice cooker
8.
Taburkan 1 ½ sudu
kecil garam & serbuk lada hitam (secukup rasa)
9.
Tanak nasi sehingga
nasi 100% masak
10. Masukkan
saffron / pewarna kuning yang dicampur air
ke dalam nasi dan biarkan beberapa
minit
Ayam Panggang /
Goreng :
1.
Perapkan ayam tadi
dengan 1 sudu teh rempah serbuk Mandy,
5 ulas bawang putih & halia yang
dikisar, 2 sudu kecil garam, 2 sudu besar
tomato puri & 2 sudu besar minyak
2.
Panggang di dalam
oven selama 30 minit dengan suhu 180°celcius.
Balikkan ayam selepas 15 minit
3.
Jika ayam digoreng, hendaklah
dengan minyak yang banyak
Sos Harrah :
1.
2 biji tomato, 2 ulas
bawang putih (jika suka), 1 sudu kecil perahan lemon/cuka, daun ketumbar/daun
pudina, 3-5 biji cili hijau/cili merah, cili padi dan sedikit garam & gula
2.
Kisar semua bahan
tanpa air
Salad Arab
1.
2 biji tomato dan 1
batang timun dipotong dadu
2.
Hiriskan halus 1 biji
bawang besar dan daun ketumbar
3.
Campurkan semua bahan
ke dalam mangkuk. Tambah gula,
sedikit garam dan cuka/perahan lemon/limau nipis
Sup
1.
1 batang lobak merah
dipotong dadu
2.
1-2 biji kentang
dipotong dadu
3.
Masukkan rempah sup
bunjut & halia/rempah Mandy
& bawang putih serta isi ayam ke dalam air
& didihkan
4.
Masukkan semua bahan
ke dalam periuk & tambah sedikit garam
5.
Taburkan bawang
goreng & daun sup semasa menghidang
** Perhatian :
SESUAI JUGA UNTUK KAMBING
PROSESNYA SEBAGAIMANA MENGGUNAKAN AYAM
~~Cepat Dapatkan Set Ajaib Ini~~
Hubungi kami
Nazam : 013-912 0601
Suria : 013-9414159
No comments:
Post a Comment